Hari ni nak berkongsi tentang resipi jemput-jemput yang disukai saya dan suami. dan kakak saya. dan adik saya, dan mak saya dan bil saya. hehe. Sebenarnye diri ni tak la berapa rajin memasaknye, tapi bila da masak sangat la semangat katenye.
Al-kisah nk tambat hati suami, kesian tgk dy keje 2 masa, siang keje, malam pulak dgn bisnes keluarga. Jadi dengan semangat berkobar2 sederas jalur gemilang, pegi carik besen kecik, dan mulakan misi #pikathatisuami dan #pikatperutsuami. Jemput-jemput ni dibuat masa minum petang. Malam pulak kami makan nasi, so ade banyak terlebih. Jadi buat la utk breakfast keesokkan hari nya. Guess what?? Jemput2 masih sedap dan lembut. cuma tak serangup masa awal2 goreng. Sebab nye tupperware tu da kene wap air mase tutup panas2. So lets check-it-out how to prepare.
Bahan-bahan Jemput-jemput LEMBUT
1. tepung gandum (whatever brand pon)
2. bawang besar - potong dadu
3. kentang - potong dadu
4. karot - potong dadu
5. garam dan secukup rasa
6. air panas - kalau measure penggunaan nye adalah 7/10
7. air room temperature 3/10
Cara-cara:
Panaskan kuali, letak minyak agak2 jemput-jemput akan tenggelam dlam 3/5 kedalamannye.
Masukkan tepung dalam besen, campur semua yang da dipotong, letak air panas dlu, pastu gaul2 guna spatula atau ape saje yang bole dicapai. Lepas tu, masukkan air biasa. Pastikan acuan tu tak telalu lembek dan tak terlalu keras. agak2 bole kaup pakai tangan dan bulat2 kan. Pastu bila minyak da panas, trus goreng la. Api kene kecikkan ye. Supaya tak hangus dan yang penting rangup.
Masa tengah goreng terus Whatsapp pada family, tetibe my lovely kakak trus cakap, 'jemput pika sedap!' he he he. Alhmdulillah ade org ingat.
Yang da siap sikit |
Jemput-jemput sedang berendam |
Siap! served with Milo ais dan Kuewteaw goreng. |
No comments:
Post a Comment